eTwinning projekti

Dan leptira

28.5. 2021. obeležili smo dan leptira. U eTwinning projektu učestvovali su učenici 4. razreda sa svojom učiteljicom LJiljanom Mudrinić, dok su i ostala odeljenja obeležila ovaj interesantan dan. Leptiri su insekti koji svojom lepotom privlače pažnju. Jedan od najboljih pokazatelja koliko je životna sredina očuvana je bogatsvo leptira. U okviru projekta učenici su se upoznati sa leptirima, njihovim životom, vrstama leptira kao i zanimljivostima o leptirima. Učenici oblikuju pravilne stavove prema živom svetu, proširiruju saznanja o svetu koji ih okružuje kako bi razumeli značaj svakog živog bića u prirodi. Tokom trajanja projekta nastalo je mnoštvo kreativnih materijala. Učenici su na temu leptira izražavali likovno, literarno, a nastali su i značajni zajednički produkti.

Šarene čarape za dečje osmehe


Učenici četvrtog razreda OŠ "Laza Kostić" Gakovo priključili su se sa svojom učiteljicom LJiljanom Mudrinić eTwinning projektu Šarene čarape za dečje osmehe koji su pokrenule Snžana Milić iz OŠ" Milivoj Petković - Fećko" Platičevo i Biljana Bajčetić iz OŠ "20.oktobar" Sivac. Cilj projekta Šarene čarape za dečje osmehe jeste obeležavanje Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom (Donjn syndrome). Simbol Dana sindroma Donjn su šarene čarape,one su simbol različitosti, jer ih ove osobe ne mogu upariti. NJihovim nošenjem pokazuje se podrška da se oni integrišu u društvo, da im se osigura mesto u vrtićima, školama i na poslovima.Širom sveta pozivaju građani da obuvanjem različitih čarapa pokažu svoju različitost i tako pruže podršku osobama sa Daun sindromom.
21. marta svi smo obuli šarene čarape i na taj način pokazali da je naš cilj inkluzivno društvo u kom se svi osećaju prihvaćeno.
Za dan njegovog obeležavanja simbolično je izabran 21. mart, jer je u osnovi Daunovog sindroma prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21. hromozomskom paru.
Neke od naših aktivnosti možete pogledati ovde.

 

„Školu u ružičastom volim, bez nasilja molim!“

Učiteljice Patricija Hercog iz OŠ “Hinka Juhna” Podgorač i LJiljana Mudrinić iz OŠ „Laza Kostić“ Gakovo pokrenule su međunarodni projekat na eTwinning platformi - Dan ružičastih majica 2021. / Pink Shirt Day 2021.
Svake poslednje srede u februaru mesecu obeležava se Međunarodni dan protiv vršnjačkog nasilja. Obeležavanje Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja ima za cilj prevenciju vršnjačkog nasilja , promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanje saradnje i osnaživanje učenika za nenasilno rešavanje konflikata. Mnoštvom aktivnosti i radionica, kroz likovno i literarno stvaralaštvo i uopšte kreativno izražavanje ,svi partneri u projektu, obučeni u roze, sa svojim učenicima obeležili su ovaj značajan dan 24.2.2021.
Projekat je okupio više od 200 projektnih partnera iz 11 država Evrope – Srbije, Hrvatske,Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Portugalije, Rumunije, Severne Makedonije, Turske i Ukrajine. Raspon godina učenika koji su učestvovali u projektu je od šest do 19 godina pa je na taj način u projekat uključeno mnogo učenika i učitelja osnovnih i srednjih škola. U Osnovnoj školi “Laza Kostić” Gakovo na eTwinning platformi projektu su se pridružile pedagoškinja Zorica Golubović i učiteljica Sanja Miletić Kovač dok su se i drugi nastavnici sa svojim odeljenjima rado priključili.

 

100.dan škole 2021.


Stoti dan škole (100. nastavni dan u školskom kalendaru) i ove godine se tradicionalno obeležava u februaru u brojnim evropskim zemljama.
Dan je isplaniran na način da učenici kroz vođene aktivnosti ostvaruju obrazovno-vaspitne ciljeve i ishode u skladu s planom i programom, razvijaju temeljne kompetencije te samostalnim i timskim radom razvijaju socijalne i građanske veštine, znanja i stavove na ličnom i društvenom novou.
Dan je zamišljen kao dan bez školskih udžbenika kroz igre i međupredmetne aktivnosti.
Učenici trećeg i četvrtog razreda sa svojim učiteljicama Sanjom Miletić Kovač i LJiljanom Mudrinić učestvuju u ovom zanimljivom projektu već treću godinu zaredom.

                                                                     

Tkačnice života - 16. novembar , Dan tolerancije


Učenici IV-1 razreda priključili su su eTnjinning projektu "Tkačnice života - 6. novembar, Dan tolerancije". Oduvek obeležavamo Dan tolerancije jer je decu važno podučavati o toleranciji i podsticati ih na tolerantno ponašanje i poštovanje različitosti.Kroz niz sprovedenih radionica promovisali smo istinske humane vrednosti.Uvažavanje različitosti, empatija, podrška,razumevanje,, prijateljstvo,ali i mnoge druge reči nažle su se u našem rečniku tolerancije. Učenici su se kreativno izražavali, rešavali problemske situacije, saraivali sa učenicima iz drugih projeektnih škola, stvarali zajedničke materijale i bili aktivni učesnici u svim segmentima i fazama projekta.Uvažavanje i poštovanje različitosti je neophodno negovati u kontekstu savremenog ubrzanog načina života. Decu treba usmeravati u učiti da budu tolerantniji kroz svakodnevne primere i situacije iz života. Ova tema je izuzetno važna, čak neophodna i zato nam je neizmerno drago što smo bili deo ovog projekta.

                                                                                      učiteljica LJiljana Mudrinić

 

Svetski dan srca - 29.9.2020.

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra.Projekat je imao za cilj da proslavi Svetski dan srca i uključi ga u školske aktivnosti u učionicama širom sveta. Cilj projekta je da se kod učenika razvijaju i neguju zdravi stilovi života; da učenici izrastaju u zdrave i pozitivne ličnosti koje su sposobne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. U ovom projektu učestvovali su učenici 4.razreda sa učiteljicom LJiljanom Mudrinić. Učenici su se na temu srca izražavali kreativno, likovno i literarno. Družili su se sa svojim vršnjacima i zajedno sa njima radili na ostvarivanju ciljeva projekta. Šta sve prija mome srcu je jedna od tema koja je bila aktuelna u projektu - učenici su učili o zdravoj hrani i prehrambenim navikama, važnosti fizičkih aktivnosti i sporta za zdravlje, o osećanjima koja nam prijaju...Tokom projekta nastalo je mnoštvo materijala koje su učenici izradili sa svojim vršnjacima iz drugih partnerskih škola.